Schloddi - UnderBlog

életem, annak részei, gondolatok a mindennapokból, megjegyzések a világról, meg értelmetlen irományok, amiket úgy érzem bele kell gépeljek az internetbe

Adatvédelem

Az itt megjelent cikkek, adatok, képek és információk a forrás megjelölésével változtatás nélkül szabadon terjeszthetőek!

Kompromisszum

2009.12.28. 22:50 schloddi

Az ember elképzel valamit, majd az élet hoz valamit amit vagy elfogad vagy nem.

Persze lehet nem elfogadni amit az élet hoz (vagy épp ugye nem hoz) vagy lehet megfutamodni/menekülni/kitérni/megszokni/elfogadni/beletörődni.
Nos igen, ezeket meg lehet tenni, csak nem érdemes. Érdemesebb "kompromisszumot" kötni. Igen, tényleg érdemesebb. Az ember ilyenkor próbálja elkerülni azt hogy hazudik magának és úgy csinál hogy elfogadja a dolgokat és az igényeit csökkenti le olyan szintre ami még valamilyen szinten elviselhető. Aztán "bemeséli" magának, hogy ez tulajdonképpen a legjobb ami történhet, és a jelen állásból a lehető legjobbat hozza ki. A valóság pedig az hogy ez valószínűleg az igényeit épp csak kielégíti. De nem a vágyait.

Sajnos rá kell jöjjek, hogy szinte az egész élet ilyen.
Igen, szeretnék egy Porschet egyszer. Ha itthon maradok soha nem lesz. Lássuk be ez majdnem tény. Mégis egy adott jó életszinvonal és normális környezet mellett ezt el fogom fogadni és nem fog az őrületbe kergetni hogy nincs Porschem.

Egy másik példa a monitorom(aim) Egy 21" IBM 2001ből, újkori ára ~2000 USD, ami akkor kisebb vagyon. Második monitorom egy Videoseven 19" TFT. Az előbbi egy full kategóriás a korában otthoni használatra megfizethetetlen monitor. Színei visszaadhatatlanok viszont a contrast halóban a kora miatt. Pénzem nem volt ezért vettem egy használt gagyi tft-t ami régi, utánhúzása nagy, mégis tűéles (legalábbis natívban). Így most két felületre ugyanakkora monitor előtt ülök ami talajdonképpen egyik sem ér egy darab petákot sem. (TFT enyhén foltosan lett véve occsóért) De így együtt kiadnak egy olyan "rendszert" ami kompromisszumok árán mindenre (amire nekem szükségem van) JÓL használhatóak.

Az élet egy kompromisszum, vágyunk valamire, sokmindenre. Sokmindenért kűzdünk, esetleg megpróbáljuk megadni a gyermekeinknek (holott lehet nekik nem ez kell). aztán mégis megszökünk, elfogadjuk, beletörődünk, megszokjuk. És rájövünk, hogy ezek a dolgok nem pénzkérdés. Lehet annak tűnik, mégis rájövünk, hogy vannak olyan dolgok amik lehet nekünk alap dolgok, másoknak akiknek mondjuk nem gond egy Porsche azoknak nem. És ez igaz, bár bizonyítani nem tudom és valószínűleg rajtam kívül senki sem tudja, mégis sokszor kerül sok gazdag arc mély depresszióba hasonlók miatt.

6 komment

Címkék: kompromisszum életokosságok

A bejegyzés trackback címe:

https://schloddi.blog.hu/api/trackback/id/tr151629432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haszprus · http://blog.haszprus.hu 2009.12.29. 10:37:15

Gazdagabb arc nem _vágyik_ annyira a Porschera mint te. Tudja hogy megveheti, mint te a szendvicset a büfében. Ugye sose érezted úgy, hogy bááááárcsak majd egyszer neked is lenne egy szendvicsed a büféből?

Haszprus · http://blog.haszprus.hu 2009.12.29. 10:38:41

Ettől persze még nyilván nem ugyanaz a kettő.

schloddi 2009.12.29. 10:43:30

@Haszprus: amikor már elittam az összes pénzem és éhes voltam akkor éreztem :D

scoobyZ 2009.12.31. 15:28:05

Nem kell kompromisszum, keresel egy olyan csajt, akinek van Porsche-je, vagy netán a szülei a gyárban dolgoznak.
Igy használhatod az autót, úgy hogy nem kell megvenni.
süti beállítások módosítása